Om gebruik te maken van onze diensten, dient u aan te geven of u een particuliere of een zakelijke klant bent.

Zowel zakelijk als particulier
Eigen transportservice
Jong machinepark
Altijd inclusief schadeafkoopregeling
Registreren particulier | Registreren zakelijk | Inloggen

 

Zelf bestrating aanleggen

Het lijkt een heel karwei om zelf bestrating aan te leggen, maar met goed materiaal kom je al een heel eind. Het is verstandig om hier voorafgaand aan het werk goed over na te denken en een planning te maken. Door het vooraf opgestelde stappenplan te volgen, voorkom je vertraging tijdens het werk en worden onnodige kosten vermeden. Er zijn vele informatiebronnen te vinden op het internet waarbij goede tips gegeven worden. Indien u er hier niet mee uitkomt, kunt u altijd uw leverancier raadplegen voor de

Er zijn diverse soorten tuintegels verkrijgbaar met elk hun eigen verwerkingsmethode. Het is dus belangrijk om hier vooraf goed naar te kijken. Een keramische tegel moet met een ander zaagblad gezaagd worden dan een betontegel. Klinkers kun je met een stenenknipper snel op maat maken.

In dit voorbeeld maken we gebruik van betontegels, deze zijn het makkelijkst te leggen en voordeliger ten opzichte van andere soorten.

Stap 1: zorg voor de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen

Een goede voorbereiding begint bij jezelf en is tevens zeer belangrijk. Omdat je veel op je knieën zit, is het raadzaam om deze te beschermen met een paar goede kniebeschermers. Ook is het raadzaam om je handen te beschermen met goede werkhandschoenen. Verder dien je je voeten te beschermen met stevige werkschoenen. Bij het gebruiken van machines is het raadzaam om per machine te bekijken welke PBM’s hiervoor benodigd zijn.

Stap 2: het uitzetten van de contouren van het terras

Het uitzetten van de contouren van het terras doe je door middel van het slaan van piketpaaltjes met daartussen touwtjes gespannen voor de hoogte van de bestrating. Om je afschot te bepalen kun je hiervoor het beste een bouwlaser gebruiken. Deze heb je met een handmatig afschot of met een automatisch afschot. Maak hierbij gebruik van een vast punt vanaf het pand naar de tuin. De steenhoogte dient zo’n 1 tot 2 centimeter onder de dorpel gelegd te worden. Om te zorgen voor een goede afwatering, is het noodzakelijk om te bestraten met een afschot van zo’n 1 tot 2 centimeter per meter.

Stap 3: de tuin afgraven

Als je zelf de bestrating aan wil leggen, is de voorbereiding van de grond van groot belang. Wanneer je hier geen aandacht aan besteed, bestaat de kans dat na verloop van tijd de tegels scheef gaan staan. Het is daarom belangrijk dat je hier vooraf een plan voor maakt. Bij een normaal terras, is 15 á 20 centimeter + de tegeldikte voldoende. Bij een oprit is de uitgraafdiepte 30 tot 70 cm. Voor kleinere oppervlaktes kun je dit met een spade doen en de grond afvoeren met een kruiwagen. Voor grotere oppervlaktes is het aan te raden om het graafwerk te doen met een minigraver en de afvoer van de grond met een rupsdumper of minishovel. Mocht hier geen ruimte voor zijn, dan hebben we ook nog een assortiment transportbanden. Dit kun je allemaal terugvinden in ons assortiment grondverzetmachines.

Houd er bij het graven en uitzetten wel rekening mee dat de tegels nooit hoger mogen liggen dan de waterkering of overstromingsbescherming. Tevens dienen houten drempels volledig vrij te liggen, hiermee voorkom je dat het hout gaat rotten. Wanneer het vriest, bestaat namelijk de kans dat de tegels 1 cm omhoog komen.

Stap 4: opvullen en aanstampen van de tuin

Na het afgraven, dient de afgegraven tuin opgevuld te worden met ongeveer 10 centimeter ophoogzand. Bij een oprit is het aan te raden om de te bestraten oppervlakte eerst te vullen met menggranulaat, dit aan te trillen met een trilplaat 35 kN en hier vervolgens de 10 centimeter ophoogzand op te storten. Voor de verspreiding van het menggranulaat en het zand, kun je gebruik maken van een knikshovel, rupsdumper of kruiwagen.

Om onkruid tegen te gaan kun je, voordat je de tuin vult met ophoogzand of menggranulaat, ervoor kiezen om worteldoek aan te brengen. Vervolgens is het tijd om het zand glad te strijken en aan te drukken. Dit doe je met een trilplaat 15 kN. Houd er rekening mee dat er tijdens dit proces nog steeds gelet wordt op de eerder uitgezette afloop. Een afloop zorgt er namelijk voor dat het regenwater van je bestrating de tuin in kan lopen. Houd hierbij rekening met een verval van zo’n 1 tot 2 centimeter per meter.

Vervolgens kun je met een egalisatieschuif 120-210 cm het zandbed egaliseren, waarna het klaar is om bestraat te worden.

Stap 5: de kantopsluiting plaatsen

Na het uitgraven komt je nieuwe terras al meer in zicht. Nu ga je de kantopsluiting plaatsen, dit is de rand die rondom de bestrating komt te liggen. Dit zal ervoor zorgen dat de tegels niet teveel bewegingsvrijheid krijgen. De kantopsluiting plaats je op de rand van het afgebakende gebied voor de bestrating en deze dient ongeveer 2 centimeter lager te liggen dan de bestrating. Gebruik voor de oprit een opsluitband met een afmeting van 8 x 20 x 100 centimeter, voor een terras of tuinpad volstaat een opsluitband van 5 x 15 x 100 centimeter. De opsluitbanden kun je het best oppakken met een trottoirbandentang. De banden maak je op maat met een motorslijper.

Stap 6: de bestrating aanleggen

Het leggen van zware tegels kan een zware en intensieve bezigheid zijn. Hier zijn diverse hulpmiddelen voor, namelijk een tegeldonkey 30-100 cmTromp easyliftvacuüm hijsunit 230V handb.tegeltiller 25 kg. Een steenkruiwagen 60-steens kun je gebruiken om de stenen op de juiste locatie te krijgen. Wanneer je een tegel hebt gelegd, verzink je deze door met een rubberen hamer op de tegel te slaan. Het kan voorkomen dat de tegels aan het einde niet helemaal goed uitkomen. Soms kun je deze knippen met een steenknipper t/m 33 cm. Als dit niet kan, dan kun je de tegels ook zagen met een steenzaag groot diamant of een motorslijper benzine. Deze zagen maken gebruik van waterkoeling, hierdoor wordt stofvorming beperkt.
Kijk hierbij altijd of het juiste zaagblad op de zaag gemonteerd is. Voor een betontegel gebruik je een ander zaagblad dan voor een keramische tegel.

Voor keramische tegels hebben wij een tegelzaagmachine 1.000 mm.

Stap 7: de voegen opvullen met zand

Veeg met een bezem het voegzand over de nieuwe bestrating. Voegzand is schoon zand en laat geen vlekken achter op je nieuwe bestrating. Herhaal dit een paar keer en laat dit minimaal een week liggen.

naar overzicht

Daarom Moerverhuur!

  • Flexibele ophaal- en aflevertijden
  • Eigen transportservice
  • Aantrekkelijke prijzen
  • Jong machinepark
  • Gemakkelijk online reserveren

Goedendag!

Klik hieronder op de button om een gesprek te beginnen. Je kunt ook mailen naar info@moerverhuur.nl of bellen naar 0113-308624.

x
Medewerker
Damon Sinke
Hi! Ik ben Damon Sinke en sta je graag te woord.
Kan ik je helpen?