Hoe kun je veilig werken met gevaarlijke stoffen?
Datum: 3 januari 2019
Dat het werken met gevaarlijke stoffen op langere termijn schadelijk kan zijn, is helaas nog niet bij iedereen bekend. Als werkgever ben je zelfs verplicht om je werknemers te beschermen tegen blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Bij hak- en breekwerk komt er nog altijd veel gevaarlijke fijnstof vrij, wat gevolgen kan hebben voor zowel de gezondheid van de werknemers als irritatie bij de opdrachtgever.
Maar wat verstaan we nou eigenlijk onder gevaarlijke stoffen?
Wat zijn gevaarlijke stoffen?
Gevaarlijke stoffen zijn stoffen die we vaak niet eens kunnen zien of ruiken, of waarvan we misschien niet verwachten dat ze zo schadelijk kunnen zijn. Dit zijn stoffen zoals o.a. kwartstof en isocyanaten op bouwplaatsen, houtstof in meubelmakerijen, dieselrook in garages en lasrook in metaalbedrijven. Gevaarlijke stoffen zijn vrijwel onzichtbaar. De stofdeeltjes komen wél in je longen terecht. Je kunt je longen vergelijken met een stofzuigerzak; ze nemen beide stoffen op maar er is één cruciaal verschil: een stofzuigerzak kun je vervangen. Door het werken met gevaarlijke stoffen kun je allerlei aandoeningen krijgen. Denk aan astma, COPD, infecties, longfibrose en kanker. Het wisselt per aandoening of je er op korte termijn last van krijgt, zoals astma, of op de langere termijn, zoals met stoflongen. Daar gaan vaak jaren of decennia overheen voordat je de gevolgen merkt en je een beroepsziekte krijgt.’
Cijfers
Ruim 1 miljoen Nederlanders hebben te maken met gevaarlijke stoffen op het werk. Dat zijn maar liefst 1 op de 6 werknemers die het risico lopen om ziek te worden omdat zij op het werk te maken hebben met gevaarlijke stoffen. Hierdoor sterven er jaarlijks naar schatting 4.100 mensen door beroepsziektes, waarvan bijna 3.000 door gevaarlijke stoffen. Ter vergelijking: het aantal verkeersdoden lag in 2017 op 613. Een verandering in de mentaliteit van het omgaan met gevaarlijke stoffen is dus snel nodig.
Uit cijfers van TNO, CBS en RIVM blijkt dat het jaren kan duren voordat ziekteverschijnselen door werken met gevaarlijke stoffen optreden. Van alle sterfgevallen bestaat 80 procent uit gepensioneerden en 20 procent uit werkenden.
Wat kan Moerverhuur hierin voor jou betekenen?
Wij voelen ons verantwoordelijk om goede materialen te leveren met een stofafzuiging. Hierdoor zijn al onze machines die gevaarlijke kwartstof veroorzaken, uit te rusten met stofafzuiging. Indien de situatie stofafzuiging vanaf de bron niet direct toe laat, kan er ook gekozen worden voor stofafzuigers in de ruimte. Hiermee kan er onderdruk gegeneerd worden in de ruimte waar je aan het werk bent, waardoor de hoeveelheid schadelijke stoffen beperkt worden. Voor elk probleem, hebben wij de oplossing.
Advies nodig? Onze specialist staat voor je klaar!
Twijfel je over de keuze voor een bepaalde machine? Of wil je meer te weten komen over het op onderdruk brengen van een ruimte? Wij beantwoorden je vragen graag in. Wil je de machines eerst komen bekijken? Geen probleem, de koffie staat klaar.
Daarom Moerverhuur!
- Flexibele ophaal- en aflevertijden
- Eigen transportservice
- Aantrekkelijke prijzen
- Jong machinepark
- Gemakkelijk online reserveren